روش تشخیص پودر ماهی با کیفیت چیست؟ بسیاری از کسانی که به دنبال خرید پودر ماهی برای کسب و کار خود هستند، نمی توانند فرق بین پودر ماهی خوب و بد را تشخیص دهند. این موضوع می تواند نه تنها روی دام، طیور و آبزیان و حتی زمین های کشاورزی تاثیر منفی بگذارد، بلکه باعث اتلاف هزینه نیز می شود. تمام پودرهای ماهی موجود در بازار کیفیت یکسانی ندارند، به همین دلیل شناخت پودر ماهی با کیفیت می تواند روی خرید بهتر تاثیر بگذارد. با گنوپودر همراه باشید تا روش تشخیص اصالت و کیفیت پودر ماهی را بررسی کنیم.
روش های ارزیابی و بررسی پودر ماهی شامل خصوصیات فیزیکی، نتایج آزمایشگاهی، تجزیه و تحلیل شیمیایی می باشند که در ادامه مفصل به بررسی هرکدام می پردازیم. این روش ها، نه تنها میزان پروتئین و مواد آلی و مغذی پودرماهی را می سنجد، بلکه ناخالصی ها را نیز اندازه گیری می کند.
خصوصیات فیزیکی
رنگ رخساره خبر می دهد از سِر درون! رنگ، بافت و بوی پودرماهی اولین نشانه ای است که باید به آن توجه کرد. این سه عامل به عواملی مثل تازه بودن ماهی خام، روش خشک کردن و نبود آلودگی بستگی دارند.
رنگ : پودر ماهی خوب، رنگی در طیف قهوه ای روشن، طلایی و قهوه ای متوسط دارد. رنگ بسیار تیره یا سوخته نشان دهنده گرمای بالا در حین پختن و درنهایت سوختن پودر می باشد. چرا که گرمای بالا در حین پخت، باعث افزایش از دست رفتن مواد آلی و کیفیت پودرماهی می شود. همچنین در بازدید اولیه توجه کنید که پودر ماهی کلوخه، کپک یا رطوبت سطحی نداشته باشد. همچنین به یکدست بودن رنگ پودر ماهی توجه کنید، زیرا ممکن است به دلیل عدم شستشوی مناسب دارای توده خارجی مانند شن و ماسه باشد.
بافت : بافت پودر ماهی نیز از نشانه های کیفیت آن است. باید تمامی پودرها در یک اندازه، ریز آسیاب شده و خشک باشند. اگر تیکه های بزرگ یا توده در پودر ماهی مشاهده کردید، نشان از شرایط بد تولید یا نگهداری و حتی بسته بندی دارد. زیرا رطوبت باعث چسبیدن پودر ها به یکدیگر و درنتیجه محصولی غیریکنواخت می شود.
یکی دیگر از آزمایشاتی که می توان انجام داد، یک قاشق پودرماهی را داخل یک لیوان آب بریزید. اگر سریع پایین رفت، یعنی شن، نمک و ناخالصی بالاتری دارد. اگر روی آب پخش شد و آرام نشست، یعنی کیفیت بالاتری دارد.
بو : پودر ماهی تازه، بوی ماهی تازه یا بوی دریا دارد. در صورتی که پودر ماهی کهنه یا بی کیفیت، بوی تند، زننده و تعفن آمیزی دارد؛ تجزیه باکتریایی یا فساد دلیل بوی بسیار بد پودر ماهی بی کیفیت است.
⬅️ مطلب پیشنهادی : قیمت پودر ماهی امروز
تجزیه و تحلیل آزمایشگاهی
برند های خوب تولید کننده پودر ماهی در ایران به صورت دوره و مرتب برای حفظ و ارتقای کیفیت محصول، پودر ماهی تولیدی را به آزمایشگاه ها برای صدور CoA (گواهینامه تجزیه آزمایشگاهی) می فرستند. این گواهی شامل شماره بچ، تاریخ تولید و نتایج آزمایش می باشد. در این آزمایش اعداد زیر حائز اهمیت هستند و باید به آنها توجه کنید :
- پروتئین خام : حداقل ۵۰% پروتئین برای یک پودر ماهی باکیفیت ضروری است. هرچقدر پروتئین بیشتر باشد، کیفیت غذایی بالاتر است.
- رطوبت : باید کمتر از ۱۰ درصد باشد تا احتمال کپک زدن به کمترین حالت برسد.
- چربی/روغن : به صورت استاندارد بین ۵ تا ۱۰ درصد چربی در پودر ماهی طبیعی است. اگر حین خرید پودر ماهی بوی ترشی استشمام کردید، یعنی پودر ماهی اکسید شده و برای حیوانات بسیار مضر است.
- خاکستر/مواد معدنی : معمولا ۱۲-۳۵% مقدار استاندارد این مواد می باشد. مقدار بالاتر یعنی استخوان یا ناخالصی پودرماهی بیشتر است. این مورد باعث کاهش قابلیت هضم پودر ماهی می شود.
- TVN : شاخص شیمیایی مهمی برای تازگی و فساد ماهی و پودر ماهی می باشد. هرچقدر عدد TVN پایین تر باشد ، یعنی فساد پروتئین کمتر است و بهتر است. هرچقدر TVN بیشتر باشد پروتئین های بیشتری فاسد شده و پودر خشک، بوی نامطبوع تری می دهد.
آزمایش های تازگی و فساد
پودر ماهی به دلیل وجود چربی ممکن است پس از مدتی فاسد یا خراب شود؛ این فساد باعث بوی بد، تلخ تر شدن و عوض شدن طعم این پودر می شود. برای اندازه گیری تازگی پودرماهی در آزمایش ها، اعداد PV و p-Anisidine را بررسی می کنند.
PV نشان دهنده شاخص تازه بودن چربی می باشد. هرچقدر چربی موجود در پودر ماهی با هوا بیشتر واکنش دهد، عدد بالاتری را نمایش می دهد، میزان فساد بیشتر و بوی بد بیشتری نیز دارد. هرچقدر این عدد پایین تر باشد، چربی پودر ماهی تازه تر است.
p-Anisidine شاخص تلخی و ماندگی پودر ماهی را بررسی می کند. این عدد نشان می دهد که تلخی و بوی بد چربی گرفته شده است یا خیر. وقتی چربی حرارت زیادی دیده باشد یا قدیمی باشد، عدد بالاتری را نشان می دهد. همچنین طعم تلخ و بوی ماندگی بیشتری از پودرماهی استشمام می شود.
شرایط نگهداری و جابجایی
پودر ماهی باید در محیط خشک و خنک با دمای ۱۵-۲۵ سانتی گراد، به دور از نور خورشید با تهویه مطبوع نگهداری شود. زیرا شرایط مرطوب باعث احتمال افزایش اکسایش و همچنین فساد پودر می شود. نوع بسته بندی پودر ماهی نیز اهمیت بسیاری دارد زیرا بسته بندی های دارای پلی پروپیلن و یا دارای لایه داخلی پلی اتیلن از ورود رطوبت هوا تا حد زیادی جلوگیری و از تماس چربی با اکسیژن خودداری می کنند. رنگ هر بسته نیز روی گرم شدن توسط نور تاثیر گذار می باشد. پس از رنگ های مات یا روشن برای بسته بندی پودر ماهی استفاده کنید. همچنین سم پاشی دوره ای انبار ها نیز برای دور کردن حشرات و جوندگان حائز اهمیت است.
نتیجه گیری
پودر ماهی باکیفیت نتیجه درست انجام دادن تمامی مراحل تولید و همچنین نگهداری مناسب می باشد. این کیفیت از صید غنی و مناسب نشات می گیرد و در خط تولید و ماشین آلات استاندارد تولید پودر ماهی به فرآوری می رسد. یک پودرماهی با کیفیت دارای حداقل پروتئین ۶۰%، چربی کم (کمتر از ۱۰%) و میزان رطوبت و خاکستر استاندارد می باشد. همچنین مقدار TVN نیز باید از حد استاندارد فراتر نرود. در خرید پودر ماهی خشک از نکاتی که در بالاتر گفته شد استفاده کنید. همچنین برای خرید پودر ماهی میتوانید با شماره های موجود در سایت در ارتباط باشید و با مشاوره رایگان خرید بهتری از شرکت ما داشته باشید.
