ساردین، ماهی کوچک که در دسته Clupeidae (شاه ماهی ها) قرار می گیرد، از سالهای دور مورد استفاده قرار می گرفته است. اصالت اسم این ماهی به جزیره ساردینیا (Sardinia)، در دریای مدیترانه و سمت ایتالیا باز می گردد و به وفور در آنجا یافت می شود. ساردین ها، به خاطر فواید بی نظیری که برای سلامت انسان دارند به یکی از بهترین گزینه ها برای جلوگیری از بیماری محسوب می شوند. ارزش غذایی بالا و غنی بودن از مواد مغذی و ویتامین ها این ماهی کوچک را انقدر خاص کرده است. با گنوپودر، مرکز خرید پودر ماهی در این مقاله همراه باشید.
شکل ظاهری ساردین ها
ساردین ماهی ها، بدنی دوکی شکل و فشرده به طول ۱۰ تا ۲۵ سانتی متر دارند. در آب های اقیانوسی سرد یافت می شوند و حدود ۲.۵ سال عمر می کنند و غذای مصرفی آنها پلانکتون ها هستند. انواع مختلفی دارند و همه گونه های آن پروتئین سرشار برای بدن دارند. رنگ این ماهی عموما ترکیبی از از رنگ سبز-آبی،نقره ای، زرد کمرنگ می باشد.
ساردین برای چه بیماری هایی مفید است؟
از قدیم گفتند فلفل نبین چه ریزه، بشکن ببین چه تیزه. جثه کوچک ماهی ساردین، نباید شما رو به اشتباه بیندازد. این ماهی را پزشکان و متخصصات تغذیه به صورت هفتگی توصیه می کنند. از امگا ۳ سرشار است و یکی از قویترین منابع امگا ۳ می باشد. مصرف این ماهی به بدن شما انواع ویتامین ها، نظیر ویتامین C، کلسیم، ویتامین D، ویتامین های گروه ب (B) مانند B6 و B12 را تامین می کند. جدا از تمامی این ها، پتاسیم، آهن، فسفر و سلنیوم نیز از دیگر مواد مغذی و فواید ساردین ها محسوب می شوند. پروتئین زیادی در گوشت این ماهی یافت می شود.
نکته ای در استفاده ساردین : این ماهی ریز جثه، بو و طعم تندی دارد و به خاطر فواید بی نظیری که داراست، نمی توان مصرف آن را نادیده گرفت. نکته مهمی که در استفاده از این ماهی وجود دارد این است که بسیار فسادپذیر است؛ اما میتوانید به صورت تن ماهی ساردین در بازار آن را پیدا کنید و مصرف کنید.
مقاله پیشنهادی: خواص ماهی؛ چرا باید بیشتر برای سلامت بدن ماهی بخوریم؟
۱- بیماری قند خون
ساردین برای افرادی که مشکلات قندی مانند دیابت دارند و یا انسولین مصرف می نمایند، مصرف ساردین را باید در برنامه غذایی خود قرار دهند. زیرا چربی های مفید و پروتئین هایی که در ماهی های ساردین وجود دارد، به تنظیم قند خون کمک می کند. وقتی درکنار غذاهای کربوهیدرات دار مانند نان و برنج و … ساردین مصرف کنید، قند خون را در جریان خون می کاهد.
۲- بیماری های استخوانی، خون و دندان
طبق تحقیقات در هر ۵ مرد، یک مرد و در هر ۳ زن،یک نفر در سنین بالای ۵۰ سال به پوکی استخوان مبتلا می شود. به گزارش دانشگاه هاروارد، از آنجایی که ۹۹% کلسیم بدن در استخوان ها ذخیره می شود، از این رو جذب کلسیم اهمیت فراوانی دارد. همانطور که در بالاتر گفته شد، ساردین ها دارای کلسیم، ویتامین D و فسفر هستند؛ مواد مغذی که در سلامت استخوان ها نقش اساسی دارند. جذب کلسیم بدون ویتامین D بی معنی است، زیرا استخوان برای جذب کلسیم به این نوع ویتامین نیاز دارد. نه فقط پوکی استخوان، بلکه دندان ها نیز با کمبود کلسیم دچار پوسیدگی می شوند. همچنین ساردین ها برای بهبود جراحت های پس از جراحی نیز بسیار مفید هستند.
۱ درصد باقی مانده کلسیم بدن در خون، عضله و دیگر بافت های بدن یافت می شود. فواید ساردین ها تنها به اینجا ختم نمی شود؛ سیستم عصبی ما که وظیفه مهم انتقال و دریافت پیام در بدن را به عهده دارد نیز به کلسیم نیاز دارد. همچنین وجود کلسیم کافی برای انقباض عضلانی و حفظ تعادل هورمونی و البته برای جلوگیری از لخته شدن خون ضروری است.
۳- بیماری های سیستم عروقی و قلب
ساردین نقش سپر محافظ در برابر بیماری های قلبی را برای شما دارد! امگا ۳ موجود در ساردین به چندین روش می تواند از مشکلات قلبی جلوگیری کند: اول، HDL (کلسترول مفید خون) را افزایش می دهد و LDL (کلسترول بد خون) را کاهش می دهد. افزایش LDL خون می تواند شریان ها و رگ ها در معرض خطر قرار دهد و ریسک حمله قلبی را افزایش دهد. برخلاف غذاهای سرخ کردنی،شیرینی جات، ساردین ها در کاهش LDL می توانند مفید باشند. همچنین فشار خون را کنترل کرده و به دلیل کاهش کلسترول بد، احتمال بسته شدن رگ ها را کم می کند.
۴- بیماری تیروئید
غده تیروئید به سلنیم برای عملکرد صحیحش نیاز دارد. سلامت این غده، روی رشد و کنترل سوخت و ساز بدن اهمیت دارد. کمبود سلنیم، خطر ابتلا به تیروئید کم کار را افزایش می دهد و به دنبال آن ریسک ابتلا به چاقی افزایش می یابد. ساردین ها منبع غنی از سلنیم هستند و به سلامت تیروئید کمک شایانی می کنند. همچنین سلنیم روی بهبود خلق و خوی فرد، افزایش قدرت ایمنی بدن، کاهش نشانه های پیری زودرس و سلامت مو و ناخن تاثیر می گذارد.
مقاله پیشنهادی: خواص بی نظیر ماهی ساردین که نمی دانید!
۵- زیبایی و پوست
وجود سلنیم، التهابات را نیز کاهش می دهد. از این رو مصرف ساردین به بافت های سلولی کمک می کند و سلولهای پوستی ما را تقویت می کند و ظاهر و شفافیت پوست را بهبود می بخشد.
۶- سرطان ها و بیماری های مهلک
عامل مشترک بیماری های حاد و مزمن، التهاب است. بسیاری از سرطان ها از التهاب ریشه می گیرند. قبل از هرچیزی التهاب مفاصل چیست؟ به برافروختگی مفصل که با ورم و درد و محدودیت حرکت التهاب مفصل می گویند. التهاب مفصل ها می تواند باعث بیماری های مختلف مثل آرتروز شود. اما اسید های چرب مفیدی که در ساردین ماهی ها وجود دارد (مانند DHA و EPA) از التهاب ها جلوگیری می کند و ریسک مبتلا شدن را کاهش می دهد. ساردین همچنین به بهبود و درمان بیماری های ناشی از التهاب نیز کمک می کند.
۷- چشم
از بیماری های پس از سن ۵۰ سالگی، میتوان به بیماری AMD یا ماکولا اشاره کرد. این بیماری می تواند باعث تاری بینایی مرکزی چشم شود. این بیماری معمولا باعث نابینایی کامل نمی شود اما باعث ایجاد مشکل در دیدن چهره افراد، رانندگی و آشپزی و … می شود. معمولا در سنین بالا رخ می دهد و تاری دید و یا حتی از بین رفتن بینایی به صورت کامل را به همراه دارد.
۸- چاقی و اضافه وزن
وقتی ارزش وعده غذایی و مخصوصا پروتئین ها بالا باشد، شما مقدار بیشتری احساس سیری می کنید. ساردین ها یکی از گزینه های خوب برای برنامه رژیم غذایی شما هستند. علاوه بر این، پروتئین ها به کاهش چربی های شکمی و البته عضله سازی نیز کمک می کنند.
در این مقاله به توضیح فواید ماهی ساردین پرداختیم. مصرف آبزیان و مخصوصا ماهی های طبیعی و سالم، به دلیل امگا۳ بالا و … برای بدن فواید و مزایای بسیاری دارد. همچنین استفاده از این ماهی ها از خطرات ناشی از سم آرسنیک که در ماهی های پرورشی وجود دارد شما را ایمن نگه می دارد.